Kleuren spreken

Toen ik ooit over de psychologie achter kleuren hoorde, vond ik dat in eerste instantie vooral een vrij zweverig gegeven. Voor mij zijn de dingen pas waar als ze feitelijk en wetenschappelijk bewezen zijn.  Tot ik me in het verhaal ben gaan verdiepen en ik vaststel dat we dagelijks en constant  beïnvloed worden door kleur. Kijk maar naar marketeers, die doen niks anders !!

Ik beperk me in de blog, tot een aantal populaire kleuren in onze kleerkast/winkelrekken…Ik beloof plechtig dat de sprankelende kleuren zeker nog aan bod komen !

Paint it Black

Velen ( incl.ikzelf ) grijpen vaak naar ZWART.

Zwart zien we vaak terugkomen bij diepe rouw. Het is de kleur van duisternis en zonde

(denk maar aan het spreekwoordelijke zwarte kruis op uw voorhoofd ).

Is zwart dan zo negatief? Neen, ik vind van niet.

Zwart kan ook zeer veel kracht en zelfvertrouwen uitstralen.Het heeft iets disciplinair.  Ik betrap mezelf er soms op dat ik dikwijls zwart kies als ik een beetje wil provoceren. Op momenten dat je wil experimenteren is deze kleur ook zeker aan de orde.

Wees voorzichtig want je kan héél kritisch overkomen in deze kleur. Omdat zwart een soort van privacy kan uitstralen, kan je ongewild véél afstandelijker overkomen dan de bedoeling is.

 

 

Blue Moon

Blauw staat voor vertrouwen en veiligheid. Kijk maar naar uniformen van brandweerlui en politiemensen. Het staat voor communicatie. Je zou kunnen denken dat Facebook zijn kleur dan ook héél bewust heeft uitgekozen, maar daar zit blijkbaar een andere reden achter 😉  

Als we blauw zeggen denken we aan water en lucht, wat dan weer voor innerlijke rust zorgt. De hartslag gaat omlaag bij het zien van blauw.

Draag blauw als je duidelijkheid wil scheppen in communicatie. Blauw heeft iets analytisch waardoor je orde en structuur uitstraalt. Het is een goede kleur tijdens een zakelijk gesprek omdat het ook staat voor kwaliteit en zin voor verantwoordelijkheid.

Last van een dipje, mindere dag of ben je prikkelbaar? Probeer eens een vorm van blauw.

Voor aanhoudende dipjes, prikkelbaarheid en langere periodes van mindere dagen, is het raadzaam te SPREKEN.

Dat kan bij één van mijn collega’s in groepspraktijk DE MENS

http://www.groepspraktijkdemens.be

Brown Sugar

Iedereen kent wel ergens een “bruine” kroeg in de buurt.  Bruin zou in dit geval zeker kunnen verwijzen naar het samenzijn en de gezelligheid waar de kleur voor staat.

Bruin valt niet op en is vrij neutraal. Het staat voor eenvoud en duurzaamheid. Het heeft iets traditioneel en straalt comfort uit.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat nooit uit naar bruin. Waarschijnlijk nét omdat het zo neutraal is en het hierdoor voor mezelf saaier aanvoelt. Ik heb er echt geen voeling mee 🙂

Heb je een avond waar GENIETEN en COMFORT centraal staan, dan is bruin zeker een aanrader.

Voor sommigen dan toch …

Tot slot

Misschien ontdek je op deze manier hoe je bepaalde kleuren zelf kunt gaan gebruiken in jouw dagelijkse leven én levensstijl?  En misschien kan je ervaren wat het effect is van die kleuren op de interactie tussen jou en de ander.

Binnenkort kan je een gepersonaliseerde kleurenanalyse laten uitvoeren bij Cachet met CACHET KLEURT

Hier staat  wat JIJ wil uitstralen centraal. Welke invloed heeft kleur op jouw imago? Welke invloed heeft kleur op de communicatie tussen jou en de ander? Wat straal je uit met welke kleur?

We bepalen op basis van een diepgaande kleurenanalyse het effect op jouw imago.

Het kan helpen thuis te komen in eigen lichaam én dat ook uit te stralen.

Tot binnenkort

 

Tips & Tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *